вторник, 31 май 2011 г.

Review: Architecture In Helsinki - "Contact High" (Single) 2011

Architecture In Helsinki


Country : Australia

Year : 2011

Label : V2 / Cooperative Music

Genre : Dream-Pop; Electro; Lo-Fi

Web Site : Architecture In Helsinki MySpace


Contact High


Architecture In Helsinki са яка банда, несъмнено. Самото име на групата е суперяко и оригинално. Те са четири момчета и едно момиче, и противно на името си, нямат нищо общо с Хелзинки и Финландия. Създадени са в Brunswick, Australia. Тяхната музика има елементи на indie rock, много electro, IDM, lo-fi, disco, dream-pop, house. Разнородни съставки. След като видях, че са от Австралия, се сетих за необятната и експериментална сцена там. В тоя ред на мисли, очаквам и тук количество и качествени експерименти. Но точно в този техен сингъл, който съдържа две версии на "Contact High", парче от новия им албум "Moment Bends", те се придържат към electro, дискотечна атмосфера, по-комерсиално така. Lounge.

Групата австралийци имат издадени над 10 EP'-та и 5 дългосвирещи албума, това от 2002 година досега. Не е като да са непродуктивни. Участват на фестивали, правят собствени концерти в клубове. Общо взето, занимават се с това което обичат и им носи яки емоции. Въпросната песен "Contact High" е игрива, electro импресия с вокали, 80-тарско диско усещане, и романтика. Какво да кажа - клубна притурка, докато си пиете мартинито, примерно. Това относно radio edit версията. Album version леко ми навява усещането за музика към електронна игра. Някак по-директна, с вокалите от самото начало. По своему небрежна, софт. Нещо птички, пеперуди, у-а. Слънце, плаж, лятото предстои. А преди да е дошло, може да загреете с "Contact High".

Тия агенти са добри. И създават настроение. Няма да сбъркате ако се оставите в ръцете на "архитектите", те ще надградят доброто ви настроение. А албума "Moment Bends" колко е як. Но за него, в неговото усещане, уловено от мен. Казах ли, че са много талантливи австралийски агенти?