четвъртък, 26 май 2011 г.

Review: 17F - "Tree Of Them" 2011

17F


Country : Switzerland

Year : 2011

Label : Les Disques Normal

Genre : Post-Rock; Psychedelic; Instrumental; Electroacoustic

Web Site : 17F Web Site


Tree Of Them


17F е проект движен от един човек, той е Frederic Merk. Неговото занимание преди този му проект е било, да свири на китара. Не че тук не го прави. Участвал в няколко банди, той решил да направи нещо свое. И така се заражда 17F. Интровертен, electro, indie rock, post-rock, ambient замисъл. Музиката говори сама за себе си. Общо взето, това е едно междугалактическо летене. Задължително си носете скафандри, защото риска от големи височини, е повече от сигурен. И така, към самия албум. Аз му нададох ухо, разхождайки се навън сред природата. Беше слънчево, разхождах си се и слушах 17F, разбира се поседнах, за да анализирам и описвам чутото.

Тук няма тежки рифове, яки насечки, и двоини каси на ударните. Това е трип. И аз "отпътувах" с "Aiga II", предпоследното парче в албума. Това е космос, дръжте се, за себе си, ако можете. И излетете под наративния глас който нашепва неща за психика, планети, сила, приключения, сънища. Изобщо една голяма и красива история. За да ти каже към края "I miss you, so much", "чакаи, как ще ти липсвам?", "аз съм тук", я се ощипете, за да проверите, защото гаранцията на това парче да сте в дълбокия Космос е много вероятна. Post-rock, психеделия, и барабани, шизофренични, под синт съпровода. А останалото сте вие и безбрежната тишина на Космоса, породен от тази красота "Aiga II". А саксофона прави нещата приказни. Като в един задимен бар, пълен с "пътешественици" под въздействието на музиката, разбира се. Саксофонът вкарва и Yakuza влияния (същите онези авангардисти не признаващи граници). 17 минути лежерно пътуване, просто е неизбежно. Чуйте го. А саксофона дълго ще продължава да вие в съзнанието ти. Защото той има душа. Аз я усетих. Но да се върна в началото.
Албума се отваря от "Le Sexe Faible", духов инструмент бродира мелодия. Нещо средно между фолк и средновековна картина се очертава в съзнанието ми. Това докато не изплуват онези "играещи" психеделични барабани, и всичко не се смеша в един джем сешън. Инструментал. Следващата композиция "Le Nain II" започва с пиано акорди и електро семпли, нищо общо с предишната психо увертюра. Това е post-rock парчето. Има всички "отнесени" моменти, и интровертност, за да е такова, според мен. Доближава се в синтовете и линията до "Aiga II", но е далеч не толкова завладяващо. Саксофона обаче се включва за да избие всички негативи, които леко изпитвам към това парче. Направо си има world звучене, или пък е попило от ъндърграунд баровете примерно в Франция. "For A While" наред с "Aiga II" се очертава като фаворит и любимо късче прелест в албума. С пианото в началото, аха да си замечтая за "Hurt" на Nine Inch Nails. Отдаите му се "за малко", има вокали, мелодия, предизвиква успокоение на ума. Усеща се. Както се пее "Щастлив и тих. За малко.". Това завладява, бърка там, където интровертноста къта всички онези състояния. Чуйте това нещо и освободете състоянията.
Албума съдържа 7 композиции, с общо времетраене 40 минути. Психеделията се завръща с пълна сила в "Receipt". Далечни викове на "пътуващ" във времето мъж, барабаните отмерват накъсано секундите, а женски глас припомня за "разписката". Тази която трябва да стигне следващата точка, там някъде в музиката. А стигнал там някъде, същият този мъж, разпуска с ембиънта на "Racines", под съпровода на екзотични птици и подрънкващи неща. И... следващата импресия отказвам да я описвам. Няма. Това е силно, лично. По-горе го направих, колкото да вметна за какво иде реч. Това задължително трябва да експлоадира в ушите на тези които ще го чуят. Това е "Aiga II", неземна колаборация между Космос и Земя, раждаща Бъдеще. 17 минути в междупланетното пространство. След като чух това великолепие, явно вече е време да се превърна в ангел и да ми е леко. И аз го правя под формата и с тоталната подкрепа на закриващата албума "Angel". Китарно, folky, пак баладично, напевно. Силен край.

Всички ангели които могат да ти помогнат, слушат захласнато. Аз се насладих на едно запомнящо се пътешествие с Музика.