петък, 30 ноември 2012 г.

Touched By The Words: UNKLE - Be There (Feat. Ian Brown)

С "Be There" (Feat. Ian Brown) на гениалните UNKLE, давам началото на регулярни писания, в които ще пиша за песни (да, от различни стилове, на различни групи и изпълнители, някои познати ти, някои не толкова, безсрамно подценени, други определяни за тотален ъндърграунд (кой го определя това, освен странните "шоубизнес" игри на лейбъли и маркетинг машинации), знаеш за какви неща става въпрос в блога), с които песни, правейки извадки от текста, ще ти давам директна линия до моята гледна точка, ще се опитвам да улавям есенцията, духа на песента, криещ се зад думите. Ще анализирам относно някои човешки вълнения (как звучи само, а), разсъждения, ще има гонзо-хайку твърдения, друг път ще се вглеждам в детайлите до маниакалност, в повечето случаи ще служат и за надъхване, може би, кой знае. Тези мои писания няма да бъдат в строго определен ред, дата, час и ден на публикуване, очаквай ги изневиделица и периодично.

Също така, не очаквай крайно философски, подробни заключения, просто staright from the heart неща, така както аз ги чувствам, понякога дори и с много малко изречения. Много пъти въздействащата песен съдържа в себе си не по-малко въздействащ и докосващ текст, точно този дух ще се опитвам да улавям в тези мои писания. Остави се и музиката да ти говори, и не забравяй, че това е моята гледна точка, и тя може да не се припокрива с твоята.

Take it. Just take it, deeeep. This is not for the heartless.

Още в самото начало ти разкривам една строго пазена тайна. Да, точно така, правилно предполагаш и е факт, че блогът ми носи името точно на тази песен. Не ме карай да ти обяснявам надълго и нашироко защо. Само ще ти споделя, че това е една от най-любимите ми песни, ever, не само от творчеството на UNKLE, а изобщо. "Be There" (Feat. Ian Brown) е мото, в нея става въпрос за истински състояния, чувства и съпреживявания. Мисля, че по-изпълнен с искреност старт на тази рубрика не може да има.

You don't wanna go there
Let me lead you by the hand
You don't wanna be there
Over the sea and down to land.


Целият текст е огромно послание, което ме докосна, още от първия път когато чух песента. Още тогава усетих и разбрах, че това е моята песен, моето нещо. Вярвам, че има песни, които остават до човек, и му въздействат позитивно, и вдигащо през целият му живот, "Be There" (Feat. Ian Brown) е точно такава. Неземна.
Ian Brown винаги носи отношението в себе си. Отношение към нещата които прави, отношение към почитателите си, към публиката. И това е още една сериозна причина, тези редове изпети от него да усилват усещането за завършеност на посланието. А то дава смисъл, дава движение, не ме оставя и за миг да се почувствам сам и излъган.

I don't see you falling,
I don't see you falling,
I don't see you falling beautiful
Sometimes.




Точно така, послание което казва - "не искам да те виждам паднал духом", няма как да не стане част от мен. За това докосване говоря, за отдаденост, и дълбочина. Няма да се уморя да твърдя, че в UK е истината, там наистина се случват нещата, групите и артистите са тотално отдадени на това което правят, знаят как да изразят себе си, някак си всичко това им е заложено. Те са отделна вселена.
Музиката и посланията са навсякъде, и те очакват да ги приемеш в сърцето си. Защото само тогава истински ще ги усещаш и ще сте едно неразрушимо цяло. Точно както аз се чувствам винаги когато слушам "Be There" (Feat. Ian Brown) и винаги въздействащия Ian Brown. Отсега мога да кажа, че за песни на Ian Brown, ще пиша много. При него всичко е сърце, душа, музика и отношение, подчертавам отношение. И присъствието му тук, в нещата които пиша, е повече от сигурно.
Ето за такива усещания, мисли и спонтанности, ще пиша в тази рубрика. И "Be There" (Feat. Ian Brown) е повече от категорично и недвусмислено начало.