вторник, 25 октомври 2011 г.

Review: Sleep ∞ Over - "Forever" 2011



Country : USA

Year : 2011

Label : Hippos In Tanks

Genre : Dream-Pop; Shoegaze; Ambient; Ethereal

Web Site : Sleep ∞ Over at SoundCloud





Sleep ∞ Over - "Romantic Streams"


Ето го и дебютният албум на dream-pop красотата Sleep ∞ Over, издават го Hippos In Tanks. Хората оттам твърдят, че "Sleep ∞ Over най-после са у дома си", а дали ще е така завинаги, времето ще покаже. Похвално е, и е радостно, че въпреки перипетиите Stefanie Franciotti, двигателя на Sleep ∞ Over не се предава, има сили, обеща, че ще има албум, ето го и него. И е прекрасен. Стои редом до най-чувствените неща на Cocteau Twins, добре де, малко емоционално изказване, но наистина има много хващащи неща в него. Първо една лека подробност - името на групата се изписва със знак за безкрайност между двете думи.
И така, към албума който е цяло събитие за мен, пленения от призрачно-омайните Sleep ∞ Over мелодии.

Албума разкрива светлината на 10 диаманта. Още с началната "Behind Closed Doors" сякаш времето спира и се пренасям в чудната страна на сънищата наяве. Ambient екстатични шумове напомнящи за магична, тиха гора, и призрачни гласове, реверберирани шептят. Приятен окултизъм. Нещо като увод в магичната приказка "Forever". И вече с втората "Romantic Streams" идваме до същината на въпроса който поражда музиката на Sleep ∞ Over - колко всъщност можем да бъдем dream. Е, отговора е ясен - много, адски много dream, dream-pop. Почти neo-folk напевите на Stefanie Franciotti, като много замечтана Tori Amos или Dolores O'Riordan, дори dream-pop Sade ако предпочиташ, носят на крилете на мечтите. А аз искам Sleep ∞ Over да ги има вечно.
С доза помощ от приятелката си Laurel Halo (electro артист) този албум вижда бял свят, защото така трябваше, не бива тази очарователна музика да глъхне.
Чуй ambient, dream атмосферата на третата "Porcelain Hands" и ще разбереш колко е прекрасна музиката в "Forever".
Минута и 54 секунди космичен trip, пренасящ в магичната гора където има леко сиво-розова мъгла и усещане за вечност в "The Heavens Turn By Themselves", сякаш Рая слиза при мен. Реверберирани, отшумяващи ударни, спускащи се като че от много високо в допълнение към магичния глас на Stefanie Franciotti, който ме взима със себе си на обиколка в паралелни светове.
Следващата "Casual Diamond" е издадена и като винил сингъл, както знаеш от ревюто за него където я анализирах. Много богата и прилепчива композиция която стана част от мен от първо слушане.
Призрачно усещане ме обгръща с пълна сила в "Cryingame", звук като от пътуващ призрачен влак, бас който пронизва мъглата, за да се видят средновековни сгради от които надничат млади хора. Звучи ти странно, да, Stefanie е успяла да докара доста причудлива атмосфера в този инструментал. Тук ще блуждаеш между минало и настояще със звука от acid клавирни вметки.
"Flying Saucers Are Real" има chillout заряд с шамански леки ударни, заряд разстилащ се върху мен като бистра роса. Ала Elizabeth Fraser напевни вокали и ритмични ударни. Това е Sleep ∞ Over, едно от истинските лица на dream-pop музиката, да, само след един дългосвирещ албум (без да омаловажавам синглите, демотата и сплитовете), който ме убеждава в това. "Flying Saucers Are Real" е един от върховете в албума. Приказка която завършва със звуци от кацане на летяща чиния, извънземните от която се кланят пред звуците на Sleep ∞ Over.
Искам много такава музика като при "Stickers", защото ми напомня за най-добрите неща на Cocteau Twins. Едновременно с това е и свежа chill композиция, носеща се над океани и острови, на крилете на въображението.
Албума държи вниманието от началото до края. "Stickers" е synth-pop, chillout, dream-pop и с вълшебен китарен преработен до неузнаваемост, така че и да звучи като футуристичен саксофон семпъл от третата минута. Хармония която граничи с триповете на Pink Floyd от времената със Syd Barrett.
"Untitled" е 24 секунден noisy скит, със звук от радиостанция постоянно сменяща честотите, като обладана от пакостлив дух.
Краят с "Don't Poison Everything" е тоталния призив и послание за това да помислим колко неща унищожаваме в природата, в отношенията си един към друг. Просто бъди себе си и мечтай. Размазано, бавно и приятно еуфорична монументална композиция, с всички звънтящи, шумящи звуци, характерни за едно истинско потапяне в dream-pop води, от които да излезнеш усмихнат/а.

Дългоочакваният дебютен албум на Sleep ∞ Over е вече факт, за радост на хората обичащи музиката им. Аз съм един от тези, и останах приятно доволен от него. Не често излизат такива красоти. Аз вярвам, че този албум е направен с душа и сърце, то си личи, а и вътрешното ми усещане за красиво направена и хващаща музика не ме лъже.
Пусни го и чуй магията която струи от него. А пътешествието в безкрайните росни гори и небесни селения, където звуците са истински е гарантирано. Толкова съм близко до състоянието да сънувам с отворени очи и реещо се съзнание.
И не забравяй - don't poison everything. Приготви се за мечти и dream-pop, защото това наистина е важно когато слушаш Sleep ∞ Over.
Това е dream-pop албума на годината. Оглеждай се за Sleep ∞ Over.