понеделник, 24 октомври 2011 г.

Review: Sleep ∞ Over - "Casual Diamond" 7" (Single) (Vinyl) 2011



Country : USA

Year : 2011

Label : Hippos In Tanks

Genre : Dream-Pop; Shoegaze; Ambient

Web Site : Sleep Over at SoundCloud





Sleep ∞ Over - "Casual Diamond"


В Sleep ∞ Over участва, или поне участваше до записите на "Forever" Christa Palazzolo, която е едната половинка от Boy Friend, за които вече знаеш от ревюто ми относно "Lovedropper". И тъй като бях грабнат от двупесенния сингъл на Boy Friend (дано да направят и цял албум) очаквам също така да бъда поразен безпрекусловно от магията на Sleep ∞ Over. Другата част в този чудесен dream-pop магичен проект, създаден в началото на 2010 година е Stefanie Francoitti от Austin, Texas, USA. Също така тя е и член на lo-fi, pop, dream-pop групата Silver Pines.

И така след няколко демота, които хващат слуха на хората от лейбъла Night People в чийто каталог са групите - Terror Bird; Peaking Lights; Tyvek; Chrome Dome; Three Legged Race; и проекта на основателя на лейбъла Shawn Reed - Wet Hair и още куп други интересни групи. Специализиран в издаването на experimental, garage rock, synth-pop, noise, drone, shoegaze, dream-pop предимно на касетки и винил, общо взето издават яки неща. Те са хора които обичат музиката в нейните разновидни стилови форми. Започнали напълно DIY от една стая, двамата верни приятели Shawn Reed и Andy Spore дават началото и движат лейбъл, който най-малкото което може да се каже за него е, че е интересен. Обратно към Sleep ∞ Over (трябва да отбележа, че името се изписва със знак за безкрайност между двете думи) които след няколко демо касетки издадени от Night People Records, започват работа и с друг лейбъл - Light Lodge, бутиков лейбъл специализиран в издаването на винил, оттам излиза на 12'' винил и "Forces" на Silver Pines (виж в началото) издаден през 2009 година. И така след няколко реализирани сплита, един от които с приятелите им от Austin, Texas - Pure X.
Продължавайки да работят, през лятото на 2010 година те издават 7'' винил "Outer Limits" чрез Forest Family Records. Смяната на лейбъла се налага от само себе си - те разширяват постоянно музикалния си кръгозор, от класически pop структурирани до пищни и чувствени dream-pop композиции. След турне по Източното и Западното крайбрежие на Америка през лятото на 2010 година, Sleep ∞ Over продължават да държат енергията и стилово богатата си музика отворена за слушатели. Вече изглежда така че Hippos In Tanks ще бъде лейбъла, който ще издаде дългоочаквания цял албум или LP' на Sleep ∞ Over. В последствие хората от Hippos In Tanks ще кажат, че "Sleep ∞ Over най-после са у дома си." Но преди това да стане факт се случват леки размествания в схемата им - Christa Palazzolo и Sarah Brown се оттеглят в посока проекта си Boy Friend, току преди записите на албума и Stefanie останала сама няма никакво намерение да стопира Sleep ∞ Over, и да изпуска магията.
Работата продължава и преди да излезе албума Hippos In Tanks (прекрасен-симпатичен лейбъл) или HIT ако предпочиташ, които издават доста интересни проекти и групи - Von Haze; Laurel Halo; Games; White Car, да назова няколко, издават 7'' сингъл "Casual Diamond" на Sleep ∞ Over. Който трябва да подготви почвата до излизането на албума. Както се казва, да посее семената на мечтите. Именно за този сингъл, състоящ се от едноименното парче и ремикса му на Laurel Halo или Ina Cube ще пиша по-долу, добре де и ще отлитам, не знам кога ще се върна, честно да си призная.

След dream опустошението на "Lovedropper" се прехвърлям на "Casual Diamond" на Sleep ∞ Over, и като че ли момичетата са предусетили това което казах по отношение на "Lovedropper", че трябва да вкарат малко повече китари в музиката си. И тук ги откривам - мечтателни, дълбоки акорди затвърждаващи dream атмосферата. Вокалите са по-меки някак си, по-плътно ми звучи музиката с тях. И ще е истинско престъпление след перипетиите тази група да не просъществува. Относно вокалите - нещо средно между Kate Bush излегнала се на зеленина, гледаща в небето и пееща и Elizabeth Fraser леко сънена, но все така божествена с гласа си. А аз смятам Sleep ∞ Over за достойно продължение на гениалните Cocteau Twins, но не си мисли за някаква имитация или копиране, те влагат много от себе си, за да звучат примамливо-спокойни и да докосват звездите с музиката си. Ако преди да заспиш слушаш "Casual Diamond" ти гарантирам, че ще сънуваш дъги, цветни еднорози и всякакъв вид плюшени играчки реещи се сред зеленото небе, да точно така, зеленото, ментово безбрежие на съня ти. А атмосферата е хем една такава electro post-punk далечна, докато китарите я правят още по-далеч с приятната меланхолия на безвремието. Баса е плътен, бавен реещ нотите в дълбочина. И гласа на Stefanie Franciotti толкова попиващ в мелодичните гънки на мозъка. Уникална атмосфера. От Cocteau Twins насам не бях слушал толкова завладяващ dream-pop. Случаен диамант ли, не Sleep ∞ Over не е случайно нещо, Sleep ∞ Over правят музика.
Втората композиция, ремикса на Laurel Halo е мечтателен като подводно пътуване сред потънал цветен кораб. В него има много electro и ехо фрази от вокали. Все едно съм в един по-бързо случващ се сън - кинематичен, метален и там има много неща които пораждат образи от стари мои случки или сънища. Футуризъм и IDM под общ знаменател, за неспирно, ритмично пътуване на душата ти. Ако ходиш на разходка в планина вземи това изпълнение със себе си и ще усещаш как с всяка изминала минута ти влива дози кислород и приятни мисли.


Laurel Halo

Sleep ∞ Over правят музика която може да бъде с теб дълго време. Поела от всички природни красоти, метафорично казано, тя дава полет на въображението, което те отвежда на ефимерни приятни места. И когато заспя ще чувам, там някъде дълбоко в мен призрачните клавирни партии и великолепния глас на Stefanie Franciotti, който ме кани отново на пътешествие в приятните dream-pop селения. На това не мога да откажа, по-силно е от мен самият.