събота, 13 август 2011 г.

Review: Cilla Jane - "Until Morning Comes" 2011

Cilla Jane


Country : Australia

Year : 2011

Label : Independent

Genre : Roots Rock; Folk Rock; Indie Rock

Web Site : Cilla Jane Web Site


Until Morning Comes


Като увод ще кажа: "Cilla прави още такива folk rock красоти. Искам да се докосвам до приказния ти свят." Да, този албум е един folk rock шедьовър в който още могат да се открият pop мотиви, но всичко е минало през китарата, която вае акорди от приказките. Дори можеш да усетиш гласа и да звучи като този на Sade, в откриващата и заглавна "Until Morning Comes".
Редно е да се знаят и някои неща от биографията и. Тя е от Мелбърн, Австралия. Отново приказната и пълна с таланти добра Австралия. След като John Butler я забелязва, тя взима участия в неговата програма Seed Grants - откриваща и промотираща folk rock, roots rock, таланти. Мисля, че ако обичаш и слушаш folk rock, roots rock, акустични работи името John Butler ти е добре известно.
На Cilla Jane не са и непознати изпълненията на живо, има такива с добре известни австралииски артисти като - Kate Miller Heidke; Tim Freedman; The Audreys - назовавам само някои, разбира се. Също така прави турнета с ирландските артисти Luka Bloom и Brian Kennedy.

И така след няколко слушания на албума (въпреки че, още след първото бях сигурен), мога да кажа, че е прекрасен folk rock трип, какъвто трябва да бъде всеки албум претендиращ за стойностен. С радост обръщам внимание към композициите вътре в него, стаени като приказни диаманти.
Първа е прекрасната folk rock увертюра "Until Morning Comes" за която леко споменах в началото. Cilla сякаш гали нежно китарата от която звучат тънки акорди, сякаш точно утрото се пробужда, тихо и неусетно. А гласът и е очарователен, хващащ, с леки pop нюанси, придаващи още по-приказно звучене на песента. Всяка една песен тук е отделна миниатюра и история. А какво да кажа за следващата "One Deep Breath" с послание като: "One deep breath is all you need", за да почувстваш прекрасната pop акустична музика която създава Cilla Jane. Виж как се разказват приказки посредством музиката. Последвай я, и виж колко чиста може да бъде една композиция, прокламираща свобода - в теб, навсякъде, в мислите. Като че ли ставам една идея по-добър и чувстващ, докато я слушам. Позитивизъм и талант. Как искам още от това.
Третата "Into The Woods" започва с пиано и дълбокия, нежен глас на Cilla, разказващ за лутанията, за това да следваш шанса си. Тук има по-рок звучащи китари, чело което плавно се включва в тихите моменти, посланието е "don't be afraid".
"On My Bike" е толкова лежерна пиеса, при която потръпвам от гласа на Cilla, който взима тонове, с които ме пленява окончателно. Обичам тази музика. Съчетанието от китара и глас унищожават всички лоши мисли, случайно налегнали те. Тук отново се прокрадва магичното чело, а около третата минута песента навлиза в John Butler води, с ритмични китари и средно темпо. Roots rock, high above the trees. Ако си пуснеш тази песен на заспиване, гарантирам, че ще сънуваш, че летиш високо и се смееш на лекотата с която го правиш. Masterpiece.
"Back To Me" започва с пулсиращи бас и клавири, а Cilla разказва за любов, приятели. Клавирите на припевите са като капки дъжд, почукващи леко, но запечатващи се бързо.
"Pick Me Up" при клавирите напомня леко за някои като при Stereolab, но водеща тук е акустичната китара. За гласа на Cilla Jane няма да споменавам, знаеш, има вокали които са неподражаеми. Тук всичко е indie rock, folk rock, urban история, а тя е "when i fall down, you pick me up again". Силно. Албума оставя усещане за откровеност. Която ще те удари силно с "Made Of Glass" - една история за силната любов, невъзможната, очакваната, и понякога страдаш така тихо, че дори и плачеш, защото "Made Of Glass" е изтъкана от емоция, онази истинската. Тази песен заслужава върхове в класации. А посланието "The sea is made of water, and i made of glass. And you will made of fire, and i made of glass. This time we'll never be at last. My love." Всичко е толкова сложно в този свят, но тази песен спасява души, сигурен съм. Това е една от песните на годината, за мен. Приказно е, трябва да помълча малко... .
Ок, тук съм и "Pot Of Gold" е тук, жизнерадостно разблъсква всички проблеми, виждат се цветни дъги. И челото винаги се включва на точните места, за да ми отвори съзнанието по-широко, за свежеста на музиката на Cilla Jane. И както казва тя "да пусне слънчевите лъчи вътре".
"Tumbling" е с леко "дъждовни" акорди, напомня за силата на гласа на Beth Orton, и история разказана от погледа на волна птица в небето.
"Follow Me" е последната композиция в албума. Тя съдържа силни лирики, приятна акустична китара, леко меланхоличния, но блестящ глас на Cilla Jane. И аз ще я последвам, със сигурност.
Заслужава да се спомене и перфектната работа на останалите музиканти до Cilla - Andy Picker - чело; Justin Bernasconi - акустична китара; Cat Canteri - барабани и бек вокали. Всички те свирят перфектно. А албума който правят, е от най-добрите за тази година. Определено. Той е за всички влюбени, за онези които се чувстват малко деца, за обичащите приказки. Толкова много красота, талант и искреност заслужават да бъдат споделени. За да стане света едно по-добро място за живеене.

Красотата отдавна не е имала по-вярно изображение.