неделя, 20 ноември 2011 г.

Rhythm & Groove - Bernard "Pretty" Purdie

Искам да дам началото на една рубрика в която да представям известни и не толкова известни хора - барабанисти. Необятен е светът на ударните виртуози, техничари, groove майстори. Ритъма е завладяващ, доста голяма част от кръвната ми плазма е изградена от интуитивно усещане за ритъм и просто е естествено да отделя внимание на хората стоящи зад сета барабани. Така че, започвам.

Първи, откриващ тази groove секция е Bernard "Pretty" Purdie.


Дали не е Барабанист? Какво ще кажеш за един добър funky, groovy до Бог барабанист. Един от най-записваните и уважавани сесийни барабанисти-гиганти. Bernard "Красивия" Purdie. Роден на 11 юни, 1939 година. Уникален и с невероятно чувство за хумор. Само като разбереш с какви артисти е работил и записвал, веднага ти идват наум думите - жива легенда. James Brown; Aretha Franklin; Larry Coryell; BB King; Eddie Palmieri; Dizzy Gillespie; Miles Davis; Cat Stevens; Herbie Mann; Steely Dan; Joe Cocker; човече, говоря за Институция и затова спирам да изреждам имена. Дали ще е пресилено ако си помисля, че това е Dizzy Gillespie на барабаните, приятно е като мисъл, а и леко визуално го докарва до него, ей така за финес. Артист с голямо значение, от тези които не блестят и ослепяват с бързината си и невъзможната си техника, но се цитират в учебници, в книгите се пише за тях, споменават ги наистина големите имена в rock, soul, r 'n' b музиката, и са там където им е мястото - като задължителни величини, за наистина ценящите ги артисти и слушащи.

"I will not been forgotten. Now this time for me to move on" - това са думи които може да изрече един голям човек който е дал на музиката много, един вечен учител, и това е сладката истина.

Виж го и се наслади на всяка една дума и нота, остави се groove-а да ти бъде преобладаващата част в кръвта. Аз се усмихвам благоговейно и лежерно в продължение на цялото видео, слушащ и пленен от groove (виж го само как се радва свирейки с бийтбоксерите, хей, ето това е радостта от джема). Let the rhythm do the talkin' baby.


Bernard "Pretty" Purdie