сряда, 6 април 2011 г.

Review: Selah Sue - "Selah Sue" 2011



Country : Belgium

Year : 2011

Genre : Folk Rock; Soul; Indie Rock; Groove; Reggae; Roots Rock

Label : Because Music

Web Site : Selah Sue Web Site




В музиката на Selah Sue се усеща една лежерност, едно плавно, разливащо се чувство на ърбън отпуснатост, песните се редят плавно и увличат с позитивизма си. Носи ми онова удоволствие, породено от безспорния и талант, което ме спохожда докато съм въвлечен в нейния трип. Новият и едноименнен албум е микс от pop, indie rock, reggae отношение, и безспорния талант на Selah да вкарва в позитива.

Откриващото парче в албума "This World" ме изстрелва и радва невероятно. И е най-размазаната blues, pop, hip-hop мелодия. Усеща се една радост от правенето на музика и изразяването на емоции. Което е изключително важно за целия процес по създаването на каквото и да е. Парчетата се леят плавно, увличащо, и карат да си мислиш за спокойствие, ей така за "Peace Of Mind", което е второто парче в албума, и е разчупена hip-hop мелодия с пиано накрая. Следващата е "Raggamuffin" raggamuffin, да "raggamuffin is a freedom fighter". Мисли в посока back to roots, и само groove. "Mommy" е китарна лежерна балада, посветена на майката, тази която ни дава живот. Какво по-хубаво от това да напишеш красива песен за нея. И Selah го прави, прочувствено и много силно. Разплакващо. Разказва как е плакала много пъти, и как не може да живее без майка си. И тя е единствената която я разбира когато е уплашена и сама. Това не може да не ме докосне. А "Explanations" е затова как има спадове и възходи и как трябва да търсиш нещото което да те вдига, когато не си сигурен в себе си, и емоциите ти взимат връх. Това парче е красота, прегръщам го и ставам три идеи по-добър и мил. Целият албум е изключително позитивен и откровен. Истински и неподправени мелодии за нещата от живота, бейби. Selah е супер позитивно създание.


"Please" (feat. Cee-Lo Green) е soul, jazzy кадифено, lazy изпълнение. "Summertime" е проникновена soul, folk rock миниатюра. Която ще те накара да замечтаеш за летните вечери, загледан в залеза, и шумящата трева, полюшвана от вятъра. Бавна и напоителна есен за нещо повече от лятото. Вярвай ми. Хайде и малко oldschool hip-hop, soul вметнато така леко от "Style Crazy Sufferin'", изобщо богат на бийтове албум. На това парче телеса, могат да се друснат, хайде на бас. Предпоследната композиция "Fyah Fyah" е reggae-pop, разбивач. Правено като на jam session. Албумът завършва с триповото, "Just Because I Do", абсолютно навеждащо на асоциации с гуруто от Бристол - негово трип величество Tricky (чуй нашепващите вокали и бас линията). Албумът е свеж откъс roots, folky, hip-hop, groove, и наистина е така. Ако не ми вярваш си го пусни, и ще чуеш интересни и позитивни неща. Друго си е да има едни такива музики, които не ги въртят нон-стоп по радиата. Те заслужават много повече. Те достигат до сърцата, защото са правени именно за тях. This is a must hear, not only for this year.


Photo by Cedric Viollet