четвъртък, 12 април 2012 г.

Review: Amon Tobin - "Surge" EP' 2011



Country : Brazil

Year : 2011

Label : Ninja Tune

Genre : Electro; Glitch; IDM; Kinematic Electro; Dubstep

Web Site : Amon Tobin Web Site







Бразилския IDM, glitch, trip-hop, както искаш го наречи, все ще е вярно, electro майстор Amon Tobin прави четири песенно EP', което звучи като... Amon Tobin. Слабостта му да издава EP'-та или мини албуми, отново е налице, и признавам, той прави добри мини албуми.
Шизофренично с noise, клавирни блипкания и подмолна, тягостна атмосфера, на която дори Boards Of Canada биха завидели и поискали в заглавната "Surge". Двуминутна "болна" IDM естетика с лека 8bit електроника, и звуци като от къща пълна с духове на транквиланти.
Втората "Surge" (Two Fingers Remix) запазва шизофреничната същност, но electro-то се случва върху trip-hop основа, а "духовете" сякаш се освестяват и танцуват ядейки сладолед, ха-ха. Two Fingers са Amon Tobin и Joe "Doubleclick" Chapman.
Странно звучене, но това все пак е Amon Tobin - царя на изискания мрак в electro музиката. В тази композиция още може да усетиш - разложен dub бийт и ретро 8bit аркаден звук за фон.

"Surge" (Emika Version) започва с "чуплив" женски вокал - дишащ, пеещ - а кинематичната основа на песента не бива да те изненадва.
Последната композиция "Surge" (16 Bit Remix) ми дава кинематичен, изкъртващ dubstep, който е... тежък, поне толкова, че да ти взриви колоните вкъщи, ако го "надуеш". Тук има от всичко, което да те хване и "изстреля" - майсторски glitch bass, тежък hip-hop, и атмосферични синт пасажи, запазена марка Amon Tobin, които колкото и да ти е странно, винаги се вписват в общата картина, и сякаш винаги са били там. Накрая навлизаш в downtempo слой, където ритъма те "гушва" и ти казва: "Искаш ли още?". А аз искам, защото Amon Tobin знае как да влезе под кожата, или по-скоро под черепната кутия, и да раздвижва кръвта в мозъка за трип.

Има артисти които имаш чувството, че каквото и да направят никога не грешат, колкото и експериментално да е произведението им. Е, Amon Tobin е точно от тези талантливи играчи, и предлага четири композиции в които не бива да се съмняваш. Звучат като реактивни самолети пред излитане, а пилота е Amon Tobin, и ще те води на пътешествие в неговия кинематичен свят. Бъди с открит и отворен ум, за да усетиш детайлите на това пътешествие.